Back
Lluís-Anton Baulenas: Seré el teu mirall (Paperback, 2023, Comanegra) 5 stars

La lenta audestrucció d'un home atrapat pels records i la màfia immobiliària

5 stars

Novel·la típicament barcelonina on apareixen tots els personatges i racons de la ciutat del 2003, amb ressaca dels Jocs del 1992 i en la preparació del Fòrum del 2004. Si l’acció passés ara segur que hi apareixerien altres personatges, però situada en aquell moment hi ha el protagonista, en Jaume Pedrol, el record del seu amic Andreu, la seva companya/amiga Carmina i un seguit de barcelonins d’aquells de tota la vida. En Jaume va veure morir al seu amic Andreu sense poder-hi fer res i això el porta a un estat autodestructiu que no s’atura en la fugida de Barcelona cap al sud, sinó que continua un cop retorna i s’embolica amb la Carmina, l’excompanya de l’Andreu que mai li perdonarà que no fes res per ell.

La trama es complica quan en Jaume accepta una feina de director d’una immobiliària que és una tapadora pel blanqueig de diners. En aquella oficina s’hi fan negocis nets i altres de no tant, però tots dos deixen bons diners. En això que apareix un vell arquitecte, en Vallès, que vol comprar remuntes de l'Eixample per destruir-les simplement perquè les va construir ell de jove i són molt lletges; no hi ha límit en els pagaments als propietaris perquè les deixin, però la cosa no és fàcil. Davant la inicial renuència d’en Jaume, el seu cap a la immobiliària el colla perquè hi posi interès i tu diràs si n’hi posa.

La vida d’en Jaume, que ja va pels 60 anys, podria ser fàcil, però ell es turmenta amb els records i les relacions que estableix amb la Carmina i altres dones. Tot en ell va pel pedregar, tot i que al final s’adona del seu potencial i valor i planta cara a la situació potser no amb la postura més encertada, però igualment valenta.

És una novel·la que oscil·la entre novel·la negra i narració urbana perquè barreja les dues temàtiques. L’autor, en Lluís-Anton Baulenas , és un gran narrador i tret d’un petit punt mort a mig llibre, just quan presenta la trama de les remuntes, on s’estanca un xic el ritme és viu i no hi paren de passar coses. Gran descobriment d’aquest autor contemporani que mereix posteriors lectures.