User Profile

jqueralt

jqueralt@plaerdemavida.cat

Joined 9 months, 2 weeks ago

lector empedreït

This link opens in a pop-up window

jqueralt's books

To Read (View all 5)

Currently Reading

2023 Reading Goal

Success! jqueralt has read 40 of 12 books.

A casa teníem un himne (català language, 2023, L'Altra Editorial) 5 stars

Maria Climent

La història apassionant de tres dones en punts vitals ben diferents

5 stars

Aquest és un llibre d’aquells que si comences no el pots deixar fins a acabar-lo. Una gran novel·la de la Maria Climent a qui coneixia només per la seva participació en el pòdcast de llengua Tenim paraula . És protagonitzada per tres dones: l’Espe —la mare vídua que, un pic les filles grans s’independitzen, va marxar a la Toscana— la Remei, la filla gran, i la petita, la Margarita.

La narració va canviant de veu, però sense alterar la seqüència de la narració. En cada moment és una de les tres veus qui explica el que els està passant a les tres, que no és poc. La Remei, amb una bona feina, un marit i un fill que l’estimen, es troba amb una sorpresa i no sap per on tirar. Per això decideix recollir sa germana petita, que viu una vida que no li fa gens el pes, i se’n …

A casa teníem un himne (català language, 2023, L'Altra Editorial) 5 stars

Maria Climent

La història apassionant de tres dones en punts vitals ben diferents

5 stars

Aquest és un llibre d’aquells que si comences no el pots deixar fins a acabar-lo. Una gran novel·la de la Maria Climent a qui coneixia només per la seva participació en el pòdcast de llengua Tenim paraula . És protagonitzada per tres dones: l’Espe —la mare vídua que, un pic les filles grans s’independitzen, va marxar a la Toscana— la Remei, la filla gran, i la petita, la Margarita.

La narració va canviant de veu, però sense alterar la seqüència de la narració. En cada moment és una de les tres veus qui explica el que els està passant a les tres, que no és poc. La Remei, amb una bona feina, un marit i un fill que l’estimen, es troba amb una sorpresa i no sap per on tirar. Per això decideix recollir sa germana petita, que viu una vida que no li fa gens el pes, i se’n …

El secret de Christine Falls (Paperback, 2011, Edicions Bromera, S.L.) 4 stars

Novel·la negra amb tocs psicològics i un polsim d'història recent

4 stars

En aquest primer llibre de la sèrie Quirke, en Benjamin Black —àlies d’en John Banville — ens introdueix en el fosc món de la Irlanda dels anys 50; un món molt estratificat socialment i on la classe alta manté una endogàmia a base d’estretes relacions entre polítics, burgesos i capellans.

El protagonista, en Quirke (em sembla que enlloc en surt el nom), és un patòleg vidu que passa els matins a la feina i la resta del dia a la taverna. Son cunyat, en Mal Griffin, també és metge i la seva dona —la Sarah— és la germana de l’esposa morta d’en Quirke. Un bon dia en Quirke s’adona que en Mal està potinejant un certificat de defunció d’una noia, la Christine Fall del títol, on amaga que va morir de part. Això desperta les suspicàcies d’en Quirke que intenta esbrinar què li va passar a la Christine i al …

La nit mil dos (Paperback, català language, Editorial Tria) 5 stars

Relat d'una llarga nit farcida d'històries

5 stars

En Carles Bellver ens explica en aquest llibret totes les històries que caben en una llarga nit d’insomni del protagonista. Com en les Mil i una nits on la princesa Xahrazad explicava un conte cada nit, en aquesta nit que fa mil dos n’hi trobem un munt. Històries, contes o faules que venen al cap i que tenen un fil conductor molt tènue, però existent. Els contes són curts i es podrien llegir independentment l’un de l’altre, però val la pena llegir-los seguits i des de la primera pàgina, la del Pròleg, capítol que no sempre es llegeix, però que aquí és un conte més.

Els contes del llibre són més curts, un parell de pàgines com a molt, i tenen diferents estils. N’hi ha de surrealistes (com Diabolus ursinus), altres amb un punt sorneguer o amb un xic d’ironia. A vegades, per l’estil àgil i per com s’explica el …

Loxandra (Paperback, 2009, Publicacions de la Universitat Jaume I, Universitat Jaume I. Servei de Comunicació i Publicacions) 4 stars

La història d'una dona forta consagrada a la família

4 stars

Aquesta fou la primera novel·la que escrigué na Maria Iordanidu a 65 anys per satisfer les ànsies dels seus amics per saber-ne més de la seva història familiar. I se’n sortí tan bé que després en va fer quatre llibres més.

En aquest explica la història de la seva àvia, la Loxandra, una habitant de la Constantinoble grega a cavall de mitjan segle XIX i principis del XX. Es tracta d’una dona que es casa gran, ja amb 30 anys, després d’haver cuidat dels germans petits i del pare. Ho fa amb un vidu que té quatre fills, 3 nois i una noia, la petita, que encara no ha après a parlar. És un casament consensuat i ella ja d’un bon principi s’estima els fillastres que, tret d’alguna entrebancada inicial, l’estimen com a mare. Més endavant té els seus propis dos fills, un noi i una noia, i la major …

Guia galàctica per a autoestopistes (català language) 2 stars

Una història sobrevalorada que ha perdut força amb el temps

2 stars

Fa temps que ja n’havia sentit a parlar d’aquesta novel·la i era una de les que tenia al cap llegir un dia o altre, i ara ha arribat el moment de fer-ho. Tanmateix, el resultat ha estat decebedor, potser perquè hi ha textos que no envelleixen bé amb el pas del temps, potser perquè d’un bon principi —quan es va publicar el 1978— ja es tractava d’una obra menor sobrevalorada.

Parteix d’una idea simètrica i original: l’ajuntament d’un poble vol tirar a terra la casa del protagonista perquè pel solar hi ha de passar una nova carretera. Alhora, el planeta Terra és destruït per l’autoritat galàctica perquè per la seva òrbita hi ha de passar una autopista galàctica. A partir d’aquí comencen a sortir personatges que semblen xitxarel·los anglesos esnobs sortits d’alguna universitat privada amb problemes més aviat intranscendents.

La novel·la avança a empentes i rodolons, sense un sentit clar, …

Estiu de llops (Paperback, 2021, Columna CAT) 5 stars

Una acció trepidant que no oblida l'aspecte humà del crim

5 stars

Primera novel·la en solitari d’en Hans Rosenfeldt, guionista i coautor de diferents novel·les d’acció sueques i, cal dir-ho, se n’ha sortit amb nota. Una novel·la que t’atrapa des de la primera pàgina i que no et deixa anar fins a la darrera.

Explica la investigació per part de la policia d' Haparanda, Suècia d’un estrany fet: troben morts uns llops enverinats a l’estómac dels quals hi ha restes humanes. Van tibant del fil i troben el primer cadàver, el mossegat; es tracta d’un traficant rus de drogues que havia tingut un encontre previ a trets amb traficants finesos del qual en resulta l’únic supervivent. Tanmateix, la mala sort vol que en fugir vagi a xocar contra un cotxe desconegut i resulti mort.

Els ocupants de l’altre cotxe, quan veuen el desastre, miren de fer desaparèixer el seu rastre i, oh sorpresa, es troben amb una bossa de viatge plena d’amfetamines …

No está solo (2015, Alfaguara) 5 stars

El que semblava un cas de segrest acaba convertint-se en una cosa molt més gran

5 stars

Segon llibre d’en Sandrone Dazieri que he llegit enguany i, com el primer, no m’ha decebut. Lectura ininterrompuda d’una trama trepidant molt ben explicada i lligada que fa impossible abandonar la novel·la.

Aquest és el primer llibre d’una sèrie de tres protagonitzat per una parella ben curiosa: La Colomba, policia atlètica i de fort caràcter, i en Dante, un assessor escanyolit carregat de problemes mentals però d’una clarividència espectacular. El cas a què s’enfronten tracta del segrest d’un nen autista de vuit anys a qui han decapitat la mare. En Dante recorda el seu passat molt similar perquè ell també va ser víctima d’un llarg segrest en mans del Pare un home al qual amb prou feines va poder veure la cara, però els mètodes del qual li recorden el seu cas i l’actual.

El que semblaria una trama més o menys senzilla es va complicant a mesura que ells …

Tots els dimonis són aquí (Catalan language, 2011, Empúries) 4 stars

Interessant història que transforma un mite en una trista realitat

4 stars

En un poble mallorquí de ficció ha desaparegut la Clàudia, una jove estudiant que ha tornat de Barcelona per passar les vacances de Nadal. Tot sembla apuntar al xicot, però no hi ha cap prova. El seu professor de la universitat, en Ricard, encuriosit i un xic descentrat, demana a l’editor de la revista per la qual també col·labora que li deixi anar a veure què aclareix.

Aquest és el punt de partida d’aquesta novel·la que, a mesura que avança, ens va descobrint més i més detalls de la vida dels personatges. Primer en Ricard, el professor de la desapareguda, que ens revela la seva recent i traumàtica viudetat. També en Tobies, l’intel·lectual del poble que vol fer-li bandejar la hipòtesi del mite dels Braus, uns bous que apareixen a la rodalia del poble quan hi ha alguna desgràcia. En Xavier, un jove eixelebrat i antic xicot de la Clàudia, …

Buena suerte (Paperback, 2022, Libros del Asteroide) 4 stars

La construcció d'una casa com a mirall de la societat americana

4 stars

Aquesta és la història de la construcció a contrarellotge d’una casa de luxe en un lloc idíl·lic a càrrec de tres constructors a sou d’una excèntrica milionària. El relat es podria dividir en dues parts; en la primera es presenten els constructors i llurs vides tranquil·les, però pobres, fins que a finals d’estiu se’ls presenta l’oportunitat d’acabar un modern casalot enmig de les muntanyes que els ha de donar molts diners. Cadascun dels tres té la seva pròpia història i el seu objectiu a la vida, coincideixen doncs en la feina que han d’acabar, tant sí com no, el dia de Nadal. La propietària és una rica advocada de Califòrnia exigent i primmirada, però que l’únic que demana, li costi el que li costi, és tenir la casa llesta per les festes.

La segona part de la novel·la comença amb un gir de guió que la transforma d’un retrat de …

El favor (Paperback, 2023, Roca Editorial) 5 stars

Un thriller trepidant amb el tossut d'en David Gurney

5 stars

Vuitè cas d’en David Gurney, l’antic detectiu de Nova York, ara retirat, que viu amb la dona en una granja solitària de les muntanyes del nord de l’estat i du una vida, potser, massa tranquil·la. Per això, quan li proposen que investigui un cas que ja està tancat i jutjat, no sap dir que no. Així comença una llarga investigació que du en solitari, però amb l’ajut d’antics coneguts dins el sistema: un altre policia retirat, la forense i d’altres. Davant seu, però, hi té l’ambiciosa fiscal del districte i tota la policia burocratitzada de l’estat amb el seu lema Feina fuig, mandra no em deixis.

A diferència d’altres casos, en aquest en Gurney acaba essent acusat d’assassinat de forma un xic gratuïta i perseguit per la justícia. Ell, però, tossut com una mula, segueix les seves investigacions que el duen per tot l’estat preguntant i lligant caps. Això fa, …

Els Misteris de la cuina dels Kamogawa (català language, 2023, La Magrana) 4 stars

Hisashi Kashiwai ; traducció d'Ismael Funes Aguilera

El menjar està amanit amb els records

4 stars

Una novel·la curta que repeteix un esquema bàsic en cada capítol, que no per previsible la fa menys interessant. Es tracta d’un petit restaurant de Kyoto sense cap mena d’identificació exterior on els Kamogawa —el pare i la filla— cuinen plats de la cuina tradicional japonesa. A més, porten una agència de “detectius” que esbrina les receptes de cuina que la clientela que els arriba els demana. Es tracta de plats que estan lligats a algun record de la seva vida: l’estofat de la mare, el sushi de verat que tastà un personatge públic de petit, els espaguetis que un altre menjà amb l’avi…

Cada capítol planteja un plat diferent i la plantilla és comuna a tots els casos: arriba un personatge a la taverna una mica per casualitat, Koishi la filla l’atén i li proposa el menú del dia que li és servit per son pare, en Nagare. Si …

No Huyas (Spanish language, 2023, Penguin Random House Grupo Editorial) 5 stars

Un thriller italià addictiu que no deixa indiferent

5 stars

Per a mi he estat un gran descobriment el d'en Sandrone Dazieri, un escriptor de thrillers italià que, amb gran habilitat, et porta exactament on vol: a gaudir i a patir alhora d'una novel·la d'acció imparable.

Es tracta d'una història sobre un assassí en sèrie que passa en dos moments distanciats trenta anys. En l'actualitat la investigació la duen a terme l'advocada Francesca, tieta d'una possible víctima, i en Gerry, un individu molt estrany amb uns poders fora del normal: una ment activa i ben moblada i unes mans que maten amb excessiva facilitat, però que tenen cura d'una colla de gossos ben galdosos.

La història del passat és protagonitzada per l'Itala, una policia corrupta en un món de policies encara més corruptes, però que encara conserva certs bons principis. També té una ment deductiva i una vida familiar i laboral que fa més aviat pena. Tanmateix, serveix de contrapunt …

Nosaltres en la nit (català language, 2017, Angle) 5 stars

Kent Haruf ; traducció d'Anna Turró Armengol

L'amor pot arribar també a la vellesa

5 stars

Aquesta és la darrera novel·la que va poder escriure en Kent Haruf abans de morir prematurament. Succeeix en l’univers de Holt, el poble fictici del mig-oest americà on transcorren les altres novel·les de l'autor .

Aquesta tracta d’una dona i un home, vidus ambdós, que a la vellesa cerquen companyia. L’Addie, la dona li proposa al Louis que dormin junts per fer-se companyia, res sexual, però. En les llargues i càlides nits de l’estiu de les grans planures s’expliquen les vides respectives i llurs relacions amb el cònjuge mort i amb els fills vius.

Precisament en Gene, el fill d’ella, apareix un bon dia amb en Jaimie, el net de cinc anys, que li deixa per tot l’estiu perquè s’ha separat de la dona, ha perdut el negoci i ha de refer la seva vida. Així, el que era una parella coneixent-se, ara es troba que ha de cuidar i …

La Veritat sobre la llum (català language, 2022, Club Editor) 4 stars

Auđur Ava Ólafsdóttir traducció de l'islandès per Macià Riutort

No ens recuperem mai d’haver nascut

4 stars

Aquesta és la història d’una llevadora islandesa explicada per la seva neboda-néta. Una història que inclou moltes petites històries i anècdotes totes elles relacionades amb naixements, amb donar a llum. La llum és un concepte que es veu explicat doblement, ja que no solament apareix en l’acció de donar a llum sinó que també va íntimament lligat a les hores de llum i de foscor característiques de latituds altes com la d’Islàndia, on transcorre l’acció.

No és una novel·la amb l’estructura clàssica plantejament, nus i desenllaç sinó que va fluint i explicant en paral·lel el pensament de la protagonista, també llevadora, en l’actualitat i els papers que va deixar escrits la seva tia-àvia. Per tant, hi ha continus salts del passat al present i viceversa, dues històries simultànies, però que comparteixen força trets en comú.

M’ha agradat pensar en com deu ser Islàndia a l’hivern, tan diferent de l’estiu no …