User Profile

jqueralt

jqueralt@plaerdemavida.cat

Joined 1 year, 4 months ago

lector empedreït

This link opens in a pop-up window

jqueralt's books

To Read (View all 9)

Currently Reading

2024 Reading Goal

50% complete! jqueralt has read 20 of 40 books.

reviewed La Papereria Tsubaki by Ito Ogawa (Navona sèrie M)

Ito Ogawa: La Papereria Tsubaki (català language, Navona) 5 stars

Ito Ogawa ; traducció de Judith Rodríguez Vallverdú

En una carta no sols importa el missatge, també el paper, la tinta, la ploma...

5 stars

Un llibre deliciós, és a dir, que causa delícia, un plaer exquisit, intens, que transporta. En aquest cas transporta al Japó. La Hatoko és una noia jove que després d’haver voltat prou torna a la papereria de l’àvia on havia viscut la infantesa i de qui va aprendre l’ofici d’escriventa. Al Japó, quan algú vol dir alguna cosa important i no ho vol fer cara a cara per no ofendre, encomana la redacció d’una carta a un escrivent. La feina és força delicada perquè la carta ha de poder transmetre el que es vol dir a través de tota ella. Per això la Hatoko té cura del contingut de la carta, del paper que emprarà, de la tinta i la ploma o pinzell amb què escriurà i de la cal·ligrafia que usarà. Cap detall és debades.

S’articula en quatre capítols, un per a cada estació de l’any i comença amb …

reviewed L'Assassí de la muntanya by Anders De la Motte (Clàssica (Columna), #1427)

Anders De la Motte: L'Assassí de la muntanya (català language, Columna) 4 stars

Anders de la Motte ; traducció de Pontus Sánchez

Novel·la negra escandinava amb tots els elements clàssics del gènere

4 stars

Leo Asker debuta com a investigadora en aquest primer llibre d’una sèrie que suposo que tindrà continuïtat si ens atenim al nombre de llibres venuts i que ha escrit l’Anders de la Motte. És un personatge femení dur, una dona lluitadora, tossuda, que posa per davant la seva feina a la policia sueca abans de la seva carrera al cos.

Per enveges i politiqueries al cos és traslladada des de Delictes violents a la Unitat de casos perduts i ànimes errants de la policia de Malmö, un racó del departament on fan la viu-viu els elements més estranys del cos. Aquí hi troba una sèrie de pistes que l’empenyen a investigar pel seu compte i al marge dels superiors (que original!) en un cas en què recorre a un antic amic i on alguns personatges no són el que semblen al principi (una altra idea original en el gènere negre). …

reviewed Casada i callada by Emma Zafón (Narrativa (Empúries), #620)

Emma Zafón: Casada i callada (català language, Editorial Empúries) 5 stars

Emma Zafón

Història d'una dona que semblava que tenia el futur predestinat

5 stars

Una noia de poble que semblava que ho tenia tot predestinat (conèixer un noi, casar-s’hi, tenir-hi fills…) arriba un moment que diu prou i canvia radicalment de pensament i de vida. El detonant és el masclisme que, en una societat tancada com ho és la rural, es fa notar molt més i pesa massa per poder-lo suportar gaire més.

Aquesta primera novel·la de l’escriptora de Llucena l' Emma Zafón és una alenada d’aire fresc entre moltes de les obres que es publiquen sobre el tema. El llenguatge és clar —fins i tot cru en algun moment— però li permet explicar una història molt quotidiana d’una manera àgil i sense espai per la confusió. Tot queda molt clar, des dels personatges que queden perfectament dibuixats, fins a l’època del creixement del món de la construcció que inundava de diners algunes persones sense altre mèrit que haver trobat una bona feina al …

reviewed A les dues seran les tres by Sergi Pàmies (Mínima minor, #111)

Sergi Pàmies: A les dues seran les tres (català language, Quaderns Crema) 3 stars

Sergi Pàmies

Un llibre de contes quasi autobiogràfics

3 stars

Reconec que em costa llegir llibres de relats breus o contes. Em costa entrar en les històries i, en el cas dels relats, quan ja m’hi trobo bé s’acaben i tornem a començar. Per evitar aquesta feina extra m’he llegit el llibre (que és molt curtet) a conte per sessió de lectura. Així he començat i acabat història a cada llegida.

El resultat ha estat millor del que m’esperava i així he pogut gaudir dels relats que en Sergi Pàmies ha recollit en aquest llibret. Els he trobat interessants tot i que no massa imaginatius ni fantasiosos. S’arrapen massa, pel meu gust, a la realitat i a la biografia de l’autor. Jo, quan llegeixo narrativa, m’agrada ser transportat per l’espai temps i aterrar ves-a-saber on. Aquí hi ha massa realitat.

Tot i això, he de reconèixer la mestria d’en Pàmies a l’hora d’escriure, t’arreplega en cada història i no et …

Eduard Castanyo, John Banville: L'altre nom de Laura (Paperback, Edicions Bromera, S.L.) 5 stars

Malament rai quan el crim s'acosta massa a la família

5 stars

Segon lliurament de la sèrie Quirke de l’escriptor irlandès Benjamin Black ( John Banville ). El primer va ser El secret de Christine Falls i aquí segueix el retrat de la Irlanda dels anys 50 a través de la relació amb el crim, en aquest cas les drogues i la pornografia.

En Quirke ara és doblement vidu perquè a la mort fa més de vint anys de la seva dona s’hi suma ara la mort de sa cunyada (i autèntic amor de la seva vida) la Sarah. Tot faria pensar que s’ha submergit completament en l’alcohol, però no és així, l’ha deixat i es passa la novel·la amb tes i aigües minerals; el que no deixa, però, és el tabac. La Pheobe —la seva filla/neboda— és la que més pateix aquesta pèrdua, ja que és una noia jove que no perdona son pare, ni el pare adoptiu ni res a …

reviewed Les Cendres a la piscina by Laura Gost (A tot vent, #795)

Laura Gost: Les Cendres a la piscina (català language, Proa) 4 stars

Laura Gost

Una història familiar en el moment del canvi de la Mallorca rural a la turística

4 stars

Una novel·la interessant de la jove autora Laura Gost on ens explica, a través de la història d’una família, la transformació de Mallorca.

Comença amb el pare, en Sebastià, que deixa la feixuga feina de pagès per incorporar-se a la construcció durant els inicis de la turistificació de l’illa. És espavilat i les coses li van econòmicament bé, de forma que es converteix en ric i vol viure una vida de ric. La Catalina, la dona, però, encara s’aferra al pensament estalviador i tot i que puguin gaudir de tot el que volguessin, ella estalvia pensant en els fills. En tenen dos, el gran que val per als estudis i el petit que s’estima més treballar de paleta amb son pare.

Una segona part de la història comença quan en Sebastià es divorcia i es torna a casar amb una altra dona, la Mercedes. Aquí ja veiem com els nois, …

Ursula K. Le Guin: El nom del món és bosc (català language, 2021, Raig Verd Editorial) 4 stars

Ursula K. Le Guin ; traducció de Blanca Busquets

Un món nou s'intenta colonitzar amb el mètode terrà de sempre. Què pot sortir malament?

5 stars

Aquest va ser el primer llibre que vaig llegir de l' Ursula K. Le Guin i el que em va empènyer, ara fa uns quaranta anys, a llegir després la resta de la seva producció. Ni em va decebre aquest ni ho han fet els altres, al contrari, tots m’han fascinat.

Què m’atrapa de l’Ursula? En primer lloc, la seva facilitat per crear mons diferents del nostre, però completament versemblants amb personatges completament humans. I, en segon lloc, la traça en explicar històries, és una narradora meravellosa.

En aquest llibre ens descriu un món a vint-i-sis anys llum de la Terra completament cobert per un bosc exuberant on els habitants —d’estirp humana com els terrans o els hainites— viuen en perfecta harmonia amb la natura. En aquest entorn idíl·lic apareixen de cop i volta uns colons terrans amb màquines i naus voladores que comencen a destruir el bosc per aprofitar-ne …

reviewed La Història dels vertebrats by Mar García Puig (Les Ales esteses (La Magrana)

Mar García Puig: La Història dels vertebrats (català language, La Magrana) 4 stars

Mar García Puig

Reflexions d'una mare sobre com el naixement d'un fill pot afectar-li la salut mental

4 stars

Aquest llibre està a mig camí entre una novel·la i un assaig. El tema, però, seria el mateix: una dona acaba de donar a llum una parelleta de bessons prematurs i pateix de depressió postpart que es complica amb una altra malaltia mental. Aquest és el tema central de l’obra: les malalties mentals que assetgen les dones en acabat de donar a llum.

Fa un repàs no exhaustiu de casos estudiats pels metges al llarg de la història sobre dones que han embogit després d’infantar, moltes vegades el segon fill. Explica com eren tancades en institucions mentals per ser tractades i que algunes s’acabaven curant, mentre que d’altres no en sortien mai. Barreja aquestes citacions amb els pensaments de la protagonista a mesura que els infants van creixent i n’explica les pors que l’assalten i les conductes insanes que la malaltia l’obliga a fer, com ara anar a cal metge …

reviewed Un Home decent by John Le Carré (El Balancí, #811)

John Le Carré: Un Home decent (català language, Edicions 62) 5 stars

John Le Carré; traducció de Núria Parés

Fins i tot els espíes poden ser persones decents

5 stars

Les novel·les d’en John le Carré discorren suaument, sense esvalots, com l’aigua del Tàmesi, tot i que per sota l’acció i les passions bullen. Aquesta penúltima obra seva no podia ser d’una altra manera.

En Nat, el protagonista, és un agent secret a punt de la jubilació (o la dimissió) que accepta la darrera missió de la seva carrera aquest cop al cor de Londres, lluny dels països de l’est on solia actuar. L’Ed, en canvi, és un jove amb opinions molt radicals tot i que gens perilloses pel sistema que vol jugar sigui com sigui al bàdminton amb en Nat. I se’n surt, fan una certa coneixença —que no amistat— fora de les feines tot jugant a aquest joc de raqueta tan britànic.

Les coses es compliquen quan durant el seguiment d’un agent rus dorment els caps d’en Nat s’adonen que els implicats en una trobada no són els …

Philip K. Dick: L'home del castell (Paperback, Català language, 2022, Faktoria de Llibres) 4 stars

El 1947 els aliats van signar la capitulació davant les potències de l'Eix. Quinze anys …

Un devessall d'universos paral·lels més enllà d'una ucronia

4 stars

Per a mi Philip K. Dick és un dels grans ideadors de la ciència-ficció, un home ple d’idees trencadores no tant en el sentit “tecnològic” com en la creació d’universos diferents del nostre i que et fan plantejar les coses d’una altra manera, com mirant-les de costat. Tanmateix, no puc dir el mateix d’ell com a narrador: el trobo pesat, no aconsegueix desenvolupar les idees, s’entrebanca, no avança. Però tot se li perdona per l’originalitat dels seus pressupostos que fan de la lectura dels seus llibres un autèntic plaer.

En aquesta novel·la ens planteja una ucronia en la qual el president americà Roosevelt és assassinat i els Estats Units i els aliats perden la guerra davant els nazis, que dominen els països occidentals, i el Japó que domina la part oriental. En aquesta situació política veiem com els nazis han continuat amb l’holocaust dels jueus i l’eliminació d’altres races (han …

Golnaz Hashemzadeh Bonde: Vam ser nosaltres (català language, 2018, Les Hores) 4 stars

Golnaz Hashemzadeh Bonde ; traducció de Meritxell Salvany

Com la imminència de la mort ens canvia la percepció de la vida

4 stars

Una dona diagnosticada de càncer passa comptes amb la seva vida. Recorda la seva joventut a l’Iran i com en va haver de fugir amb el seu marit i la filla menuda a causa de la revolució islàmica del 1979 on caigueren sa germana i molts amics de la universitat. Refugiats a Suècia van refer la seva vida i, ara que és gran i li tocaria gaudir de la jubilació, li diuen que té un càncer incurable.

Això li fa replantejar-se les relacions tant amb el difunt marit com amb la filla que, tot i viure independentment amb la seva parella, n’està molt d’ella. El fet de saber que serà àvia, però, li dóna forces per seguir els tractaments tot i les males notícies.

Una novel·la que planteja una situació humana molt interessant on es barregen temes tan actuals com l’arrelament dels refugiats, la lluita quotidiana per sobreviure, la malaltia, …

reviewed Dames invisibles by None (Minairons clàssics)

None: Dames invisibles (català language, Edicions SECC) 3 stars

Mary Shelley [i 3 més] ; traducció d'Edgar Cotes i Argelich

Quan el que fa més por no són els fantasmes

3 stars

Inclou quatre contes de fantasmes i apareguts que en el seu moment, a principis del segle XIX, devien fer molta por, però que ara, amb el pas del temps i després d’haver llegit i vist tot el que hi ha sobre el tema, fan més aviat somriure.

Sembla que la intenció de l’editor era mostrar la qualitat literària de les autores, tan poc valorades en aquell temps. Se’n surt, la veritat és que els contes no tenen res a envejar a altres escrits per homes. Són àgils, ben estructurats i aconsegueixen crear el clima de suspens necessari.

Potser el que crida més l’atenció ara mateix, però, és el tractament que rebia la dona en aquells temps. Tot i ser relats on els protagonistes són de classe acomodada, el tracte envers les dones, pel sol fet de ser-ho, és força denigrant. Així, per exemple, en el primer relat (El rostre en …

avatar for jqueralt jqueralt boosted
Andrea Camilleri, Pau Vidal Gavilan, Carlo Lucarelli: Amb l'aigua al coll (Paperback, 2011, Edicions 62) 4 stars

Una novel·la negra d'estil epistolar

4 stars

Aquesta petita novel·la negra escrita a quatre mans entre l' Andrea Camilleri i en Carlo Lucarelli és tota una mostra d’enginy per part de dos grans autors del gènere. A través de l’intercanvi de missatges oficials i oficiosos entre els dos protagonistes, en Salvo Montalbano i la inspectora Grazia Negro, es va desenvolupant la investigació del cas que, com en els millors treballs del gènere negre, està totalment prohibida per llurs superiors.

Al principi de la novel·la, a través dels primers missatges, fa l’efecte que no s’entenen ni els protagonistes ni els autors, però ben aviat l’acció s’encarrila i discorre sense més entrebancs fins a la resolució del cas. Segons sembla, els autors treballaven cadascú per la seva banda i quan rebien el treball de l’altre, havien de continuar el relat de forma que lligués; potser d’aquí ve la confusió inicial.

És un divertiment que es llegeix molt fàcilment i …

Andrea Camilleri, Pau Vidal Gavilan, Carlo Lucarelli: Amb l'aigua al coll (Paperback, 2011, Edicions 62) 4 stars

Una novel·la negra d'estil epistolar

4 stars

Aquesta petita novel·la negra escrita a quatre mans entre l' Andrea Camilleri i en Carlo Lucarelli és tota una mostra d’enginy per part de dos grans autors del gènere. A través de l’intercanvi de missatges oficials i oficiosos entre els dos protagonistes, en Salvo Montalbano i la inspectora Grazia Negro, es va desenvolupant la investigació del cas que, com en els millors treballs del gènere negre, està totalment prohibida per llurs superiors.

Al principi de la novel·la, a través dels primers missatges, fa l’efecte que no s’entenen ni els protagonistes ni els autors, però ben aviat l’acció s’encarrila i discorre sense més entrebancs fins a la resolució del cas. Segons sembla, els autors treballaven cadascú per la seva banda i quan rebien el treball de l’altre, havien de continuar el relat de forma que lligués; potser d’aquí ve la confusió inicial.

És un divertiment que es llegeix molt fàcilment i …