Novel·la negra amb tocs psicològics i un polsim d'història recent
4 stars
En aquest primer llibre de la sèrie Quirke, en Benjamin Black —àlies d’en John Banville — ens introdueix en el fosc món de la Irlanda dels anys 50; un món molt estratificat socialment i on la classe alta manté una endogàmia a base d’estretes relacions entre polítics, burgesos i capellans.
El protagonista, en Quirke (em sembla que enlloc en surt el nom), és un patòleg vidu que passa els matins a la feina i la resta del dia a la taverna. Son cunyat, en Mal Griffin, també és metge i la seva dona —la Sarah— és la germana de l’esposa morta d’en Quirke. Un bon dia en Quirke s’adona que en Mal està potinejant un certificat de defunció d’una noia, la Christine Fall del títol, on amaga que va morir de part. Això desperta les suspicàcies d’en Quirke que intenta esbrinar què li va passar a la Christine i al seu nadó.
Sembla, però, que les investigacions d’en Quirke no acaben d’agradar a segons qui perquè apareix assassinada la dona que aixoplugava a casa seva la Christine i sap massa coses. Fins i tot a en Quirke li toca el rebre perquè un parell de pinxos l’apallissen i el deixen ben coix.
Aquesta trama policíaca s’imbrica amb una altra on van apareixent els familiars i amics d’en Quirke, els que li volen bé, com sa cunyada Sarah, la seva neboda Phoebe (una noia que vol abandonar el tedi de la joventut i no sap cap on tirar) o el pare d’en Mal el jutge Griffin, tota una institució a Dublín.
Més endavant, i tibant del fil, en Quirke esbrina que hi ha una xarxa organitzada per l’església que permet que molts nadons abandonats al naixement a Irlanda siguin enviats a Boston per ser donats en adopció. Aprofitant que la Phoebe vol passar una temporada amb Josh Crawford, son avi americà i exsogre d’en Quirke, i a instàncies de la Sarah, l’acompanya cap a Boston. A la mansió d’en Crawford veu que aquest ha de tenir relació amb el cas que està investigant i segueix preguntant i fent-se incòmode. Aquí hi passen moltes coses que no revelaré per no rebentar el final, però de nou l’autor ens retrata la societat irlandesa instal·lada a Boston, a l’altra banda de l’Atlàntic, però no alliberada dels vells costums.
Una novel·la força interessant amb pàgines on sembla que no passi res i pàgines on passa de tot. Tanmateix, aquest fet no endarrereix la lectura sinó que empeny a arribar fins al final.